Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 27.04.2024, 04:02

Центральна дитяча бібліотека

м. Мелітополь

Ми у Facebook
Головне
Користувачам
Краєзнавство
Facebook

10:27
Урок народознавства «Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра!»

У глибину століть поринає історія нашого народу, і чим більше минає часу, тим яскравіше ми її уявляємо…

У жовтні ми святкуємо одне з найбільших народних свят – свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке відзначається 14 числа.

Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Саме цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Козаки дуже вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці, тому цей день отримав і другу назву – козацька Покрова.

З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва та День захисника Вітчизни.

Напередодні свята спеціалісти старшого читального залу дитячої бібліотеки «Мальвіна» завітали до учнів 5 - х та 6 - х класів ЗОШ №1 та провели з дітьми цікавий та пізнавальний урок народознавства «Рідне земле моя, ти козацькою славою щедра!».

Для того, щоб стати гідними нащадками козаків, хлопчикам та дівчаткам потрібно було пройти через «дев’ять випробувань». Це стільки, скільки було колись порогів на Дніпрі. І вважалося, що справжнім козаком може зватися лиш той, хто насправді пройшов хоч раз у житті через пороги Дніпра.

Під час уроку дітлахи завзято відповідали на питання історичної вікторини, яка включала в себе поняття про національний одяг, страви, звичаї та культуру козаків.

Розбившись на 2 команди юні козаки називали атрибути козацької влади, а це гетьманська булава, бунчук, печать, бубни і труби. Учні також називали і інструменти, якими користувалися козаки: кобза, бандура, цимбали та сурми.

Отамани команд показували свою «козацьку» силу, вправно надувши кольорові повітряні кульки. А у конкурсі «Чи вміють козаки їсти?» учасники команд побували у «Харчевні козацьких страв», де весело «готували» козацький куліш, використовуючи малюнки із зображенням борошна, цибулі, картоплі, сала, молока та перцю. Підкріпившись «козацьким кулішем» учні складали козацькі прислів’я та відгадували козацькі скоромовки.

 

На завершення зустрічі дорослі побажали усім справжньої любові до краю та до України. Адже віра в щасливе майбутнє нашої держави, боротьба за її оновлення подолає усі перешкоди. А для цього треба вчитися, багато працювати і надіятися на краще!

Переглядів: 343 | Додав: Admin2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Фестиваль читання
Конкурс "Сніжинка"
Конкурс малюнків
Конкурс читців
Марафон читання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Copyright MyCorp © 2024